NLIB
  • Home
  • Log in Digilo
  • Over NLIB
    • Het nieuwe lesgeven
    • Over mij
    • Testimonials
  • Werkwijze
    • Lesprogramma's >
      • Peuterprogramma
      • Basisonderwijs (PO)
      • Voortgezet Onderwijs (VO)
    • Digitale middelen
    • Technische vereisten
    • Procedure
    • Tarieven
  • Contact

App-tip: Onze taal

3/19/2013

0 Comments

 
Picture
Hun of hen, dan of als, d of t, er( )van( )uit, zijn/haar, (punt)komma’s, balen als een stekker: de experts van het Genootschap Onze Taal adviseren elke dag over correct taalgebruik en weten alles van spelling, grammatica, leestekens en de herkomst van woorden en uitdrukkingen.

De taaladviezen van www.onzetaal.nl zijn nu te bekijken via een app voor smartphones en tablets met iOS (iPhone en iPad) en Android als besturingssysteem. Een absolute aanrader!
0 Comments

Vandaag gelanceerd: Boekenwolk, een online bieb met Nederlandse kinderboeken

2/4/2013

0 Comments

 
Picture
Boekenwolk is een online bibliotheek met digitale versies van Nederlandse kinderboeken. Kinderen (0-15 jaar) met een abonnement kunnen er onbeperkt lezen. Je vindt hier prentenboeken, leesboeken en ook AVI-boekjes van bekende uitgeverijen.

Boekenwolk streeft ernaar uitsluitend kwaliteitstitels aan te bieden van gerenommeerde uitgeverijen en de catalogus voortdurend uit te breiden met nieuwe e-books. Op dit moment staan er alleen 'platte' e-books in Boekenwolk. In de toekomst zullen ook verrijkte e-books (met geluid, beeld en/of spelletjes) worden toegevoegd.

Naast het lezen van digitale kinderboeken kunnen kinderen informatie vinden over de auteurs. Ook zijn er sterren te verdienen als kinderen veel, vaak of lang lezen. Met die sterren is het mogelijk om bijvoorbeeld een nieuwe (gratis) achtergrond te kiezen. Op die manier stimuleert Boekenwolk het lezen van de kinderen.

Op de website van Boekenwolk (www.boekenwolk.nl) is alle informatie te vinden en een abonnement af te sluiten. Het aanbod van kinderboeken moet nog groeien, maar het is zeker een aanrader voor Nederlandse kinderen in het buitenland.

Picture
Screenshot van Boekenwolk op de iPad
0 Comments

Eigen Twitteraccount voor de leerlingen van NLiB

1/29/2013

1 Comment

 
Twitter is een leuk medium om op een creatieve manier (korte) taalopdrachten te laten uitvoeren. Dat is ook de reden dat ik een Twitteraccount voor de leerlingen van NLiB heb aangemaakt. Binnenkort wil ik met behulp daarvan en met behulp van de volgers van NLiB zelf starten met het oefenen van de Nederlandse spreekwoorden. Maar ook bij schrijfopdrachten zal ik Twitter gaan inzetten.
Ik ben erg benieuwd wat de leerlingen daarvan vinden. Op deze plek hou ik u daarvan op de hoogte.

Benieuwd naar het Twitteraccount van de leerlingen en hun activiteiten? Kijk dan hieronder.
Tweets van @NLiBstudents
1 Comment

Proud to be Dutch

11/12/2012

0 Comments

 
0 Comments

Een inspirerend verhaal over het werken met tablets

11/6/2012

0 Comments

 
Foto
Analfabete Ethiopische kinderen hacken tablets

One Laptop Per Child in EthiopiëOLPC Een interessant experiment van de organisatie One Laptop Per Child (OLPC): geef kinderen in Ethiopië een gedeactiveerde tablet zonder handleiding en zie wat er gebeurt. Conclusie: binnen vijf maanden wisten ze zich niet alleen de Engelse taal eigen te maken, maar hadden ze ook feilloos het besturingssysteem door en wisten ze allerlei beveilingsinstellingen te kraken. Dat vertelde oprichter Nicholas Negroponte afgelopen week op het MIT EmTech-congres.

OLPC zet zich in om analfabete kinderen uit derde wereldlanden aan computers te helpen. In de afgelopen jaren merkten ze echter dat het niet altijd nut heeft om kinderen dingen te willen leren. Beter is het om ze het zelf te laten uitvinden.

Daarom bezorgden ze in twee afgelegen dorpjes in Ethiopië, Wonchi en Wolonchete, bijna 1000 Motorola Xoom-tablets, oplaadbaar met zonne-energie. Gewoon, in de doos, zonder instructies. Een keer per week verwisselde een technicus de geheugenkaart, zodat OLPC kon volgen wat de kinderen aan het doen waren. Volgens Negroponte hadden deze kinderen nog nooit een gedrukte letter gezien: geen krant, geen boek, geen straatnaambord, niks.

Gehackt"Ik dacht dat de kinderen met de dozen zouden spelen. Maar binnen vier minuten had een van hen de doos open, de aan/uitknop gevonden en hem opgeladen", zei Negroponte. "Binnen vijf dagen waren er 47 apps per kind in gebruik. Binnen twee weken zongen ze ABC-liedjes en in vijf maanden hadden ze Android gehackt." OLPC had de desktopinstellingen op de tablets namelijk vastgezet, maar dat wisten de kinderen te omzeilen.

"Elke tablet zag er anders uit, omdat ze ze zelf ingesteld hadden", zei de chef technologie. "Dat ze dat lukte, is precies de creativiteit en nieuwsgierigheid die nodig is voor het leerproces."

Bron: http://nos.nl/op3/artikel/436485-analfabete-ethiopische-kinderen-hacken-tablets.html
0 Comments

Wordfeud

2/27/2012

0 Comments

 
Picture
Ik las een artikel op de website van de Telegraaf over het populaire spel Wordfeud. Daarin werd gesteld dat het onderwijs beter zou moeten aansluiten op de ontwikkelingen die de Nederlandse taal doormaakt als gevolg van de nieuwe media. Zo zouden docenten bijvoorbeeld met hun leerlingen het populaire spel Wordfeud kunnen gaan spelen.

Vooral omdat het leuk is (en niet omdat het moet :-)), heeft NLiB het spel Wordfeud geïntegreerd in de Nederlandse lessen. Maar ook buiten de lessen speel ik met de leerlingen geregeld een potje Wordfeud. Nogal eens krijg ik via het spel van de leerling de vraag wat een woord betekent; wordt direct hun woordenschat uitgebreid. En daar gaat het om!

Telegraaf over Wordfeud.
0 Comments

Weer een weblog!

3/4/2011

0 Comments

 
Het beginnen van een blog. Het is niet de eerste keer dat ik er aan begin. Maar hopelijk wel de eerste keer dat het me lukt om de tijd te vinden het vol te houden.

In het verleden heb ik verschillende weblogs bijgehouden; van verre reizen die wij maakten tot onze verhuizing naar het buitenland en ons leven daar. Toen ik op een NTC-school werkte heb ik zelfs lange tijd een weblog voor de klas bijgehouden als communicatiemiddel tussen mij en de leerlingen en ouders.

Dit keer wil ik het anders aanpakken. Tijdens het surfen op internet, volgen van interessante twitteraars, etc kom ik vaak hele interessante dingen tegen die zeker het delen de moeite waard zijn. Voortaan zal ik op deze 'NLiBlog' dit soort artikelen en weetjes vermelden. Wellicht ontstaat er op die manier een interessante database met artikelen waar ouders van NLiB (later) iets aan zouden kunnen hebben.
Verder zal ik op deze plek af en toe een 'kijkje in de keuken' van NLiB geven. De manier waarop ik -nu alweer sinds meer dan een jaar- lesgeven bij NLiB is enorm uitdagend en continu in ontwikkeling. Veel te leuk om voor mijzelf te houden ;-).
0 Comments

    NLiBlog

    Lees hier over interessante artikelen die op internet te vinden zijn over onderwijs (op afstand).


    Archives

    Maart 2013
    Februari 2013
    Januari 2013
    November 2012
    Februari 2012
    Maart 2011

Aanmelden nieuwsbrief
Verzenden
Over NLIB
Het nieuwe lesgeven
Over mij
Testimonials

Werkwijze
Lesprogramma's
Digitale middelen

Technische vereisten
Procedure
Tarieven



Lees meer
NLIBlog
NLIBieb

NLIB © 2008-2014 | Switzerland | info@nlib.nl